×
WEB MAIL TELEFON REHBERİ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ AÇILAN DERSLER UZAKTAN EĞİTİM KAMPÜSTE YAŞAM KÜTÜPHANE PORTALI ULAŞIM

Genel Bilgi
Dersler
Seminer ve Proje
Genel Bilgi

Siyaset Bilimi Yüksek Lisans Eğitim Programı

Siyaset Bilimi Yüksek Lisans programının eğitim dili Türkçedir. Dönem başında belirlenen derslerin bir kısmı online, diğerleri yüz yüze olmak üzere ders işleme yöntemi hibrit eğitim şeklinde sürdürülmektedir. Yüz yüze yapılan dersler Balgat Kampüsü’nde 18:00’da başlamaktadır

Tezsiz ve tezli olmak üzere iki program mevcuttur ve bu programların dersleri ortaktır. Gerekli koşullar sağlandığında tezli ve tezsiz programlar arasında geçiş yapmak mümkündür.

Bu programların tamamlanabilmesi için aşağıdaki web adresindeki süreçlerin takip edilmesi gerekmektedir.

http://www.sbe.cankaya.edu.tr/box/tezli-tezsiz-yuksek-lisans-ve-doktora-egitim-sureci-akis-semalari/

Yüksek Lisans mülakat sınavları neticesinde, gerek görülen tüm öğrenciler için Bölüm tarafından PSI 199 (Siyaset: Temel Kavramlar) bilimsel hazırlık dersinin alınması istenebilmektedir. Bilimsel hazırlık dersinin alındığı dönemde, Bölüm’e dilekçe verilerek ek bir (1) ders daha almak mümkündür.

Tezsiz programı tamamlamak için 3 zorunlu ve 7 seçmeli ders alınması gerekmektedir. Buna ek olarak PSI 592/ Proje dersinin bir öğretim üyesi/ görevlisi danışmanlığında tamamlanması ve jüriye sunulması koşulu bulunmaktadır. Genel ders toplam sayısı 11’dir. Program (bilimsel hazırlık hariç) toplam 3 dönemde bitirilmelidir.

Tezli Yüksek Lisans programında 3 zorunlu ve 4 seçmeli ders alınması gerekmektedir. Bu derslere ek olarak, RME 500 (Araştırma Yöntemleri ve Etik) dersi alınmalıdır. Ayrıca PSI 590/ Seminer dersinin bir öğretim üyesi danışmanlığında bitirilmesi ve jüriye sunulması ön koşulu mevcuttur. Genel ders toplam sayısı 9’dur, buna ek olarak tez yazılmalıdır.

Tezli öğrencilere RME 500 (Araştırma Yöntemleri ve Etik) dersini erken almaları tavsiye edilmektedir. Dördüncü dönem sonuna kadar bu dersin alınıp başarıyla tamamlanması gerekmektedir.

Tezli programdaki öğrencilerimizin disiplinin doğası gereği İngilizce materyalleri okuyabilmeleri beklenmektedir. Tez yazılırken “The Chicago Manual of Style” referans sistemi kullanılmaktadır. Yüksek Lisans derecesinin kazanılabilmesi için tezin, akademisyenlerden oluşan bir jüri önünde başarıyla savunulması gerekmektedir. Tez yazımı ve genel süreçle ilgili olarak Sosyal Bilimler Enstitüsü ana sayfasındaki bilgiler mutlaka dikkate alınmalıdır

Dersler
Bilimsel Hazırlık dersi ve kimi seçmeli dersler her iki dönem de açılabilmektedir. Bunların dışındaki tüm dersler Bölüm tarafından ilan edilen dönemde ve tek sefer açılmaktadır.
Bilimsel Hazırlık Dersi (sadece belirtilen öğrencilerin için)

Dersin Kodu Dersin Adı Kredi AKTS
PSI 199 Siyaset: Temel Kavramlar 3 0 3 7,5


Bilimsel hazırlık dersinin alındığı dönemde, Bölüm’e dilekçe verilerek bir (1) ders daha alınabilmektedir.

Zorunlu Dersler

 Tezli Programda Zorunlu Dersler

Dersin Kodu Dersin Adı Kredi AKTS
PSI 501 Siyasal Kuram I (ilk dönem) 3 0 3 7.5
PSI 515 Karşılaştırmalı Politika (ilk dönem) 3 0 3 7.5
PSI 502 Siyasal Kuram II (ikinci dönem) 3 0 3 7.5
PSI 590 Seminer Kredisiz 7.5
RME 500 Araştırma Yöntemleri ve Etik Kredisiz 7.5
PSI 599 Tez Kredisiz 22.5

Tezli programda bu derslere ek olarak 4 seçmeli ders alınmaktadır.

Tezsiz Programda Zorunlu Dersler

Dersin Kodu Dersin Adı Kredi AKTS
PSI 501 Siyasal Kuram I (ilk dönem) 3 0 3 7.5
PSI 515 Karşılaştırmalı Politika (ilk dönem) 3 0 3 7.5
PSI 502 Siyasal Kuram II (ikinci dönem) 3 0 3 7.5
PSI 592 Proje Kredisiz 15


Tezsiz programda bu derslere ek olarak 7 seçmeli ders alınmaktadır.

Seçmeli Dersler

Dersin Kodu Dersin Adı Kredi        AKTS
PSI 504 Türk Dış Politikası 3 0 3 7.5
PSI 505 Uluslararası İlişkiler Kuramları 3 0 3 7.5
PSI 507 Uluslararası Hukuk Okumaları 3 0 3 7.5
PSI 508 Ortadoğu’da Siyaset 3 0 3 7.5
PSI 509 Uluslararası Güvenlik ve Strateji 3 0 3 7.5
PSI 511 Avrupa Birliği: Bütünleşme ve Genişleme 3 0 3 7.5
PSI 514 Duyguların Siyaseti 3 0 3 7.5
PSI 516 Osmanlı Türk Modernleşmesi 3 0 3 7.5
PSI 517 Etik ve Şiddet 3 0 3 7.5
PSI 518 Çağdaş Türk Siyaseti 3 0 3 7.5
PSI 519 Milliyetçilik ve Etnisite 3 0 3 7.5
PSI 520 Türk Siyasal Hayatının Düşünsel Temelleri 3 0 3 7.5
PSI 521 Toplumsal Cinsiyet 3 0 3 7.5
PSI 522 Türkiye’de Seçimler ve Seçmen Davranışı 3 0 3 7.5
PSI 523 Soğuk Savaş 3 0 3 7.5
PSI 524 Avrupa Tarihinde Türk İmgesi 3 0 3 7.5
PSI 526 Türkiye Avrupa Birliği İlişkileri 3 0 3 7.5
PSI 528 Balkanlar ve Kafkasya’da Siyaset 3 0 3 7.5
PSI 530 Yunanistan’da Siyaset 3 0 3 7.5
PSI 532 Edebiyat ve Siyaset 3 0 3 7.5
PSI 533 Kamu Diplomasisi 3 0 3 7.5
PSI 534 Siyaset Biliminde İnsan Hakları 3 0 3 7.5
PSI 536 Dijital Diplomasi 3 0 3 7.5

Seminer ve Proje

Seminer/ Proje Dönem Süreleri

  • Programı tamamlamak için tezli öğrencilerin seminer (PSI 590), tezsiz öğrencilerin proje (PSI 592) dersine kaydolmaları ve başarılı not almaları gerekmektedir.
  • Lisansüstü yönetmeliğe göre, tezli öğrencilerin seminerlerini en geç dört dönem, tezsiz öğrencilerin projelerini en geç üç dönem içerisinde başarıyla tamamlamaları gerekmektedir.

Seminer/ Proje Konusu

  • Seminer veya proje dersi dönemi başlamadan önce çalışılacak konunun belirlenmesi gerekmektedir. Konu içeriği, önceden çalışılmış bir konunun genişletilmesi, yeni bir konu seçilmesi veya tez konusundan bir bölüm sunulması gibi farklı niteliklerde olabilmektedir.

 

Seminer/ Proje Danışmanı

  • Seminerin/ projenin sunulacağı dönem başlamadan önce veya en geç ilgili dönem kayıtları sırasında, öğrenci çalışacağı konuyu belirlemeli ve bunu bir öğretim üyesine iletmelidir.
  • Öğretim üyesinin konuyu ve öğrenciyi kabulünün ardından aşağıdaki form doldurularak ilgili akademisyen gözetiminde çalışmalara başlanmaktadır.

Seminer (Tez) / Proje Danışmanı Atama Formu

Şekil ve Uygulama

  • Seminer/ projeler, times new roman, 12 punto, çift satır aralığı biçiminde olmak üzere 20-50 sayfa arasında yazılmalıdır.
  • Çalışma hazırlanırken referans sistemine ve kaynakça kullanımına dikkat edilmelidir.
  • Çalışma, The Chicago Manual of Style sistemi kullanılarak ve bu sisteme göre dipnot verilerek hazırlanmalıdır.
  • Çalışma jüriye teslim edilmeden önce mutlaka benzerlik/intihal denetlemesinden geçirilmelidir. Bunun için turnitin veya ithenticate gibi programlar kullanılabilir. Konuya ilişkin proje/seminer danışmanı ile iletişim halinde olunması gerekmektedir.
  • Çalışmalarda iki defa teslim süreci bulunmaktadır. İlk teslim sunuşlar öncesi jüri üyelerine spiralli çıktıların teslimidir.
  • İkinci ve son teslim ise jüri, sunuşlarda çalışmayı başarılı bulduktan sonra yapılır. Tüm kontrol ve düzeltmeler yapılarak jürinin imzalarının olduğu ciltli/ spiralli iki (2) kopya Bölüm’e teslim edilir.

    Seminer Kapak Sayfası

    Proje Kapak Sayfası

Sunuşlar

  • Seminer ve proje çalışmalarının, konu danışmanı akademisyen ve iki öğretim üyesi/ görevlisinden oluşan toplam üç kişilik jüri önünde savunulması koşulu bulunmaktadır.
  • Seminerin veya projenin sunulacağı dönemde teslim tarihleri de önem arz etmektedir. Sunuşlardan “en geç” bir hafta, on gün öncesinde öğrencinin jüri üyelerine çalışmanın son halini teslim etmesi gerekmektedir. (Örneğin sunuş tarihi 10 Haziran ise en geç 1-3 Haziran tarihleri arasında jüriye teslim edilmelidir.)
  • Sunuşlarda başarılı bulunan çalışmalar, jürinin belirttiği düzeltmeler de yapıldıktan sonra ciltli/ spiralli iki (2) kopya halinde Bölüm’e teslim edilmelidir.
  • Çalışmanın teslim edilen son halinde jüri üyelerinin imzalarının da yer almasına dikkat edilmelidir.
  • Yüksek lisans programının tamamlanabilmesi için seminer ve proje çalışmalarında başarılı olma zorunluluğu bulunmaktadır. Başarısız olunan seminer ve proje derslerinin tekrar alınması gerekmektedir.